En un marc de col·laboració entre el CEPA Ciutadella i el Programa d’Intervenció Comunitària i Convivència Intercultural engegat per l’Ajuntament de Ciutadella de Menorca en col·laboració amb el Fons Menorquí de Cooperació es proposa l’edició d’un vídeo en el qual l’alumnat dels grups de català de l’escola d’adults exposi la seva experiència d’aprenentatge.
Per una banda, una de les línies de treball del Programa és que determinats grups de població coneguin les escoles d’adults i que perdin la por a iniciar qualsevol itinerari formatiu. L’objectiu final és afavorir la integració social en el marc sociocultural i lingüístic de la comunitat balear.
Per altra banda, el CEPA Ciutadella oferta cursos de català en dues línies diferenciades: l’acollida lingüística i la preparació de proves de les proves dels certificats A2, B1, B2, C1 i C2 d’avaluació i certificació de coneixements de llengua catalana. Tot i que l’alumnat correspon a tots els estrats socials, els nivells alts corresponen a persones que volen obtenir una titulació oficial i que ja coneixen l’idioma. En canvi, l’acollida lingüística i el català A2 està format per alumnes que tenen coneixements molt bàsics de català i que tenen l’objectiu d’entendre’l i arribar a parlar-lo amb certa fluïdesa.
Per tot açò, qui millor que els mateixos alumnes per donar visibilitat a un procés d’aprenentatge. Com podreu observar al vídeo, l’aprenentatge al llarg de la vida és una font de creixement personal i, en el cas concret que ens ocupa, és una font de cohesió que la nostra societat no es pot permetre deixar de banda.
Les persones protagonistes
Els protagonistes del vídeo són alumnes de Català A2. Formen part d’un grup força motivat i competent. Des de principis d’octubre han treballat ortografia, gramàtica i, per sobre de tot, comprensió i comunicació oral. La seva perseverança i il·lusió ha estat la clau per assolir els objectius curriculars plantejats per aquest curs.
Aina Sabater és la docent que ha acompanyat el grup durant tot el curs. Malgrat que la seva competència docent és manifesta i notòria, és evident que xala fent la seva feina i que transmet emoció i motivació al seu alumnat.
La direcció i dinamització del projecte ha anat a càrrec de Nina Gomes, tècnica del programa d’intervenció social. Des del seu coneixement dels entorns socials vulnerables, ha dissenyat un guió que permet donar visibilitat a les experiències personals i a la importància de la formació com a eina d’integració. S’ha fet càrrec de les dinàmiques de motivació i de l’acompanyament de l’alumnat i del professorat en tot el procés de creació i d’elaboració del producte final.
L’equip directiu del CEPA Ciutadella ha col·laborat en la gestió administrativa i logística de tot el projecte i ha participat en el procés de creació aportant l’experiència curricular i la visió del projecte educatiu del centre.
La part tècnica
La gravació i edició dels vídeos ha anat a càrrec de Gerard Fernandez, tècnic especialitzat en audiovisuals.
L’enregistrament s’ha fet durant el mes d’abril a les aules i instal·lacions del CEPA Ciutadella.
S’ha elaborat un vídeo de 8 minuts que està pensat per ser publicat íntegrament a les pàgines web de les entitats col·laboradores i a altres plataformes de difusió. També s’ha fet un curt de 30 segons per a la seva distribució a les xarxes socials.
Les administracions
CEPA Ciutadella és un centre d’ensenyaments de titularitat de la Conselleria d’Educació de la comunitat autònoma de les Illes Balears. En el marc d’un conveni liderat pel Consell Insular de Menorca i els ajuntaments de Menorca, l’empresa Serveis Educatius de Menorca S.L. contracta professorat que desenvolupa tasques docents a les escoles d’adults de Menorca, concretament a l’àmbit de l’oferta dels grups de català i d’oferta no formal. L’Associació d’Educació d’Adults de Menorca és una associació d’alumnes de totes les escoles d’adults de Menorca, que promou l’oferta complementària i forma part, de forma necessària i inherent, de l’ecosistema de formació d’adults.
L’Ajuntament de Ciutadella promou el programa d’Intervenció Comunitària i Convivència Intercultural en col·laboració amb GREC Mallorca i el Fons Menorquí de Cooperació, i finançat per l’Ajuntament de Ciutadella de Menorca amb l’objectiu d’adquirir comprensió de la cultura local en el transcurs de l’aprenentatge de la llengua autòctona de les persones migrants i afavorir el procés d’inclusió social.